Yazmak

Tuhaf sorular vardır. Mesela bir yazara “neden yazıyorsunuz” diye sormak gibi. Tuhaf durumlar da vardır. Mesela bir yazarın neden yazdığını anlatmak zorunda kalması gibi. Şimdiye kadar yazarlar hakkında okuduğum bu tarz sorular veya bu tarz açıklamalar içinde dişe dokunur veya samimi gördüklerim bir kedinin tırnaklarının sayısını geçmiyor (ya da ben yeteri kadar okumuyorum).

G. Garcia Marquez

mesela latin amerika”nın ölümsüz yazarı marquez”in “yazmak” konusunda “dostlarım beni daha çok sevsin diye” dediği bilinir. keza yine latin edebiyatının devlerinden sayılan perulu yazar Mario Vargas (Marquez”in yakın dostuydu – taki bir gün bir törende Marquezin gözünün üstüne yumruğu indirene kadar – sebebini, ki biraz magazin bir konu, burada anlatmayalım) yazma sebebini anlatırken yine benzer şeyler söylemiştir.

Bizim buralardan ise orhan pamuk mesela samimi bir şekilde neden yazdığı konusunda şöyle der:

Hepinize, herkese neden o kadar çok çok kızdığımı belki anlarım diye yazıyorum….Sanki gidilecek bir yer varmış ve oraya -tıpkı bir rüyadaki gibi- bir türlü gidemiyormuşum duygusundan kurtulmak için yazıyorum. Bir türlü mutlu olamadığım için yazıyorum. Mutlu olmak için yazıyorum.” (http://taksim-tunel.blogspot.com/2009/03/neden-yazyorsunuz.html)

Öte yandan büyük ozan Yaşar Kemal kendi insanının ve coğrafyasının dönüşümünü anlatmak, toplumsal dönüşümü resmetmek için ve “insani” olana vurgu yapmak için yazdı / yazıyor?

“yazmak” eylemi hakkında en son okuduğum metin ise Ece Temelkuran”ın son kitabı “İkinci Yarısı”(*) nda gözüme çarptı. Hoşuma giden bir kısım var kitapta.Yazmak hakkında Ece Temelkuran şöyle diyor:

İkinci Yarısı

İkinci Yarısı

Yazmak, neredeyse sersemliğe varan bir cürettir. Cüretkar olan kısmı şimdiye kadar söylenmemiş bir şey söyleyeceğini ya da herhangi bir şeyi hiç anlatılmadığı bir biçimde anlatabileceğini sanmakla ilgilidir. Sersemce olan kısmı da bu cüretin peşinden gitmektir. Ama tıpkı insanoğlunun bütün yaşadıklarına rağmen doğmaya devam etmesi gibi mucizevi bir inat da vardır bu işte. Çünkü her seferinde biri çıkar ve insanı mutlak bir isabetle anlayabileceğini, anlatabileceğini düşünür. Hatta kimilerinin insanı değiştirecek cümleler kurmak hayali bile vardır.

***

“Neden yazıyorsunuz?”

Anlamsız ve saçma bir soru.

Binbir türlü sebep olabilir, hiçbir sebep de olmayabilir.

Konuşamadığı için yazar.

Başka bir şey bilmediği için yazar.

Tanınmak için yazar.

Nefes almak için yazar.

Para kazanmak için yazar.

Siz şu an hangi işi, neden yapıyorsanız, “onlar” da o yüzden yazar.

 

Yorum yap