Archive for May, 2010

eternal sunshine of the spotless social networks?

Wednesday, May 12th, 2010

filmi hemen hatırladınız değil mi? clementine ve joel ayrıldıktan sonra aşklarını ve beraber tüm yaşadıklarını unutmak ve daha fazla acı çekmemek için dahi bir doktora başvuruyorlar ve doktorda önce onların beyin haritalarını çıkarıyor sonra da uyutarak garip bir yöntem ile hayatlarından ve hafızalarından o yaşanmışlıklarını tamamen siliyordu. (tamam, anladık filmi izlediniz, joel’de problem çıkıyordu)

bu filmde yapılıyordu yapılmasına ama ne yazık ki sosyal ağlarda işleyen bir yöntem değil. daha düne kadar -dün dediysek üç beş ay önceye kadar- en popüler ve en büyük sosyal paylaşım sitesi olan facebook’ta sizin sildiğiniz bir resim gerçekte oradan silinmiyor -sadece siz sildiğinizi zannediyordunuz- 30 gün sonra bile internet üzerinden hiç bir kısıt olmadan erişilebiliyordu. meraklısı cambridge üniversitesinden bir grubun yaptığı araştırmayı ve ilgili BBC haberini buradan “your photos – stuck in the cloud?” okuyabilir.

fb privacyYine facebook’un son yaptığı “privacy”değişiklikleri de hem bireylerin dijital haklarını savunan kurum ve grupların hem de kullanıcıların tepkisini çekmeye devam ediyor. Özellikle “Connections” denilen ve geçtiğimiz günlerde facebook’ta devreye alınan yeni uygulama kullanıcılar için öngörülemeyen tehlikeli bir takım değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Bunlardan biri mesela “Visibility” ile “Publicly Available” kavramları. Siz gizlilik(privacy) ayarlarından bazı bilgileri veya durum güncellemelerinizi saklayabilirsiniz ama onlar hala “publicly available” yani arama motorlarına ve diğer bir takım şirketlerin geliştirdikleri uygulamalar için erişilebilir durumda ve siz bunu kesinkes değişti-re-mi-yor-su-nuz. yani artık hiç bir şey sizin kontrolünüzde değil. (zaten değildi, yoksa siz kontrol edebildiğinizi mi sanıyordunuz:)

Electronic Frontier Foundation‘da yayınlanan bir yazı bu son değişiklikleri ve kullanıcıları nasıl etkilediğini madde madde özetliyor.

  1. Facebook will not let you share any of this information without using Connections. You cannot opt-out of Connections. If you refuse to play ball, Facebook will remove all unlinked information from your profile.
  2. Facebook will not respect your old privacy settings in this transition. For example, if you had previously sought to share your Interests with “Only Friends,” Facebook will now ignore this and share your Connections with “Everyone.”
  3. Facebook has removed your ability to restrict its use of this information. The new privacy controls only affect your information’s “Visibility,” not whether it is “publicly available.” Explaining what “publicly available” means, Facebook writes:“Such information may, for example, be accessed by everyone on the Internet (including people not logged into Facebook), be indexed by third party search engines, and be imported, exported, distributed, and redistributed by us and others without privacy limitations.”
  4. Facebook will continue to store and use your Connections even after you delete them. Just because you can’t see them doesn’t mean they’re not there. Even after you “delete” profile information, Facebook will remember it. We’ve also received reports that Facebook continues to use deleted profile information to help people find you through Facebook’s search engine.
  5. Facebook sometimes creates a Connection when you “Like” something. That “Like” button you see all over Facebook, and now all over the web? It too can sometimes add a Connection to your profile, without you even knowing it.
  6. Your posts may show up on a Connection page even if you do not opt in to the Connection. If you use the name of a Connection in a post on your wall, it may show up on the Connection page, without you even knowing it. (For example, if you use the word “FBI” in a post).

ne diyordu filmde Joel: “Look at it out here, it’s all falling apart. I’m erasing you and I’m happy!”.

ne yazık ki sanal dünyada öyle olmuyor.

BBC’nin dediği gibi siz siz olun sosyal ağlara ve onların gizlilik sözleşmelerine kanıp bu ortamlara sonradan silmek isteyeceğiniz resimler yüklemeyin.

(ben mi? ben sadece böyle eften püften şeyler yazmak için bilmem gerektiği kadar kullanıyorum sosyal ağları)