IBM Yazılım Akademisi 2008 Üzerine

IBM Türkiye yine, yeni ve yeniden bir fikir ile ortaya çıkmış görünüyor. Daha önce Linux ve Özgür Yazılım Merkezleri açarak hedeflediği amaçlara ulaşmayı deneyen ama -şahsi kanaatim- bunda başarılı olamayan, sadece ve sadece IBM içinde bu işi yapan ekip üyelerinin kariyer basamaklarında zıplama tahtası ve şirket içi söz sahibi olma girişimlerinin sonucu olan (bkz : başarısız projeler yönetime nasıl başarılı gösterilir?) bu merkezler bildiğim kadarıyla işlevsiz ve amaçlarına ulaşamadan atıl duruma geldi bile.Her neyse şimdi yine IBM açık platformlar ve kendi arakatman ürünlerinin üniversite öğrencileri ve yeni mezun olacaklar tarafından kullanılabilmesi ve kendi ürünlerini pazarlarken “yetişmiş insan gücü”, “kendi teknolojilerine hakim çalışanlar” parametrelerini kullanabilmek için yeni bir girişim başlattı. “IBM Yazılım Akademisi 2008” adıyla duyurulan bu girişimin başlatılma sebepleri IBM Turkiye web sayfalarında şöyle açıklanmış:

“….IBM Yazılım Akademisi hakkında bir açıklama yapan IBM Türk Üniversite İlişkileri Yöneticisi Jale Akyel, “Proje, öğrencilere teorik bilginin yanında gerçek iş problemlerine çözüm getirebilecek pratik uygulama becerileri kazandırmayı hedefliyor.” dedi. Akyel, “Türkiye’deki BT sektörünü, sahip olduğu hacmin 3-4 katı kadar büyütmek ve bir endüstri haline getirmek misyonuyla yola çıktık. Pazarımızı büyütmek için üniversiteden mezun olan gençlerin iş dünyasının aradığı bilgi ve becerilere sahip olmasını sağlamamız gerek. IBM Yazılım Akademisi, öğrencilere hem uluslararası geçerliliği olacak yazılım sertifikalarına ücretsiz ulaşım imkanı verecek, hem de çalışma hayatında karşılaşacakları projelere hazırlıklı olmalarını sağlayacak. Sertifika alan ve başarılı bulunan öğrencilerin CV’lerini müşterilerimiz, IBM ve IBM Çözüm ortakları’na açacağımız bir CV veritabanına yükleyerek, iş olanakları sağlamayı planlıyoruz.” dedi.”

Bu girişime katılmak için gerekli koşullar proje için özel olarak hazırlanan web sitesinden öğrenilebilir. Hem IBM ürünleri ile tanışmak hemde piyasa ortamında yazılım geliştirme tecrübesi edinmek isteyen üniversite öğrencileri için ilgi çekici olabilir, sonuçta hem IBM yazılım ürünleri, eğitimleri söz konusu hemde IBM Türkiye çalışanlarından projeler için “e-mentor” luk almak sözkonusu. Ama şundan emin olmak gerekir ki projelerin değerlendirilme koşulları sırf geliştireceğiniz yazılımın kalitesi ile alakalı değil. Yani siz projeniz için özgür yazılımlar kullanarak, hantal veri tabanları yerine projenizi daha verimli ve hızlı yapan daha sofistike ve başarılı veritabanı sistemleri kullanarak daha başarılı olamayacaksınız. Sonuçta proje değerlendirme koşulları içinde “DB2 kullanmak, WebSphere kullanmak” gibi maddeler var.

Diğer bir nokta e-mentorluk sağlayacak IBM ve çözüm ortakları ile ilgili. E-mentorluk listesinde gerçekten alanında uzman, başarılı isimler var.

Sonuçta bir şekilde piyasa koşullarında kullanılan ve pazar payı epey yüksek olan IBM teknolojileri ile tanışmak, onları kullanmak isteyen üniversite öğrencileri için faydalı olabilecek bir girişim. Sonunun Linux Merkezleri gibi olmaması dileğiyle…

Proje Sitesi : http://www.yazilimakademisi.org/index.php

Okuyucu yorumları ( 6 yorum )

  1. Bora Güngören 'nin yorumu:

    IBM adına konuÅŸmak bana düşmez ama “baÅŸarısız” denilen projenin içinde yer almış bir kiÅŸiyim. :)

    IBM Linux Merkezleri dediÄŸimiz zaman 3 merkez var. Ä°stanbul’da bir, Ankara’da ise 2 tane var. Ä°stanbul’daki merkez Bilgi Ãœniversitesi ile ortaklaÅŸa açılan bir araÅŸtırma laboratuvarına dönüştü. Ama bir süredir atıl kaldığı doÄŸruydu. Bunun nedeni bence IBM’ in ilgisizliÄŸi deÄŸil de, merkezin IBM’ in bulunduÄŸu Yapı Kredi Plaza’ da olmasıydı. Her geliÅŸ gidiÅŸte x ışınlarından geçilen, kimlik bırakılan bir yer kitleyi kendisine çekemez.

    Ankara’daki merkezler ise sürekli olarak aktif. Belki dikkat çekmiyor ama yüzlerce kamu çalışanı eÄŸitim aldı bu merkezlerde ve eÄŸitim almaya da devam ediyor. Linux etkinliklerinde gördüğünüz bir çok yeni yüz, Linux’a geçmeyi projelendiren bir çok kamu kurumu ilk önce bu merkezde verilen ücretsiz eÄŸitimleri aldığı için bu adımlara cesaret edebildi.

    EÄŸitimleri 2005’den bu yana Portakal Teknoloji olarak biz veriyoruz. IBM de alt yapı desteÄŸi sunuyor. Hatırı sayılır bir adam-gün tutarının hiç bir kar amacı olmaksızın döküldüğü ve “sessiz ama derinden” bir katkının yapıldığı ortada.

    Yazılım Akademisi projesi ise yeni yeni başlıyor. Bu yıl acemilikten dolayı ufak kazalara sahne olacaktır ama ben umutluyum.

  2. erhan 'nin yorumu:

    En azından Ä°stanbul’daki merkezdeki durumu çok yakından bildiÄŸim için bu deÄŸerlendirmeyi yaptım. O merkezde bazı kurumlara Linux eÄŸitimleri de verdim o ekipten biri olarak ama sonuçta o merkezin hedeflerine ulaÅŸamadığı, anlayışın farklı olduÄŸunu görüyordum. Ankara ve MEB eÄŸer bu konuda daha baÅŸarılı olduysa ne güzel.

    Yazılım Akademisi’de elbette baÅŸlarken ufak eksikliler yaÅŸayacaktır ama fikir üniversite öğrencilerine faydalı olabilecek gibi geldi bana. BaÅŸarılı olması/olmanız dileÄŸiyle :)

  3. Sebahahattin KÖSE 'nin yorumu:

    Eğitimler devam ediyor mu?Nasıl faydalanabiliriz acaba?

  4. erhan 'nin yorumu:

    IBM Linux EÄŸitim ve Seminerleri ile ilgili ÅŸu adresleri kontrol edebilirsiniz:

    http://www-05.ibm.com/tr/products/linux/seminer.html
    http://cas.bilgi.edu.tr/cms/

    Planlanmış bir eğitim olup olmadığı konusunda da IBM Türkiye sitesinden ilgilere ulaşmayı deneyebilrsiniz.

  5. Erdem 'nin yorumu:

    araya kaynamış bir kaç insan var ki yazılım alanında belirttiği uzmanlık alanlarının(maşallah tüm alanları biliyorum demiş) hiçbirinde genel kültür ötesi deneyimi olmayan, hayatında 3-5 satır kod yazmamış isimlerde var.

    Yazınızda bahsettiğiniz kişiler kim acaba öğrenebilir miyim?

  6. sondaj 'nin yorumu:

    Mesaj için teþekkürler benim için çok yararlý bir bilgi oldu

Yorum yap