açık kaynak projeleri,pardus ve ufak bir test

Açık kaynak kodlu özgür yazılımların kurumsal alanda -daha önce hiç olmadığı kadar hızlı ve sağlam bir şekilde- kendisini kabul ettirdiği, bu alanda bir şekilde kulllanıldığı ve henüz daha kullanmayan kurumsal firmaların da önümüzdeki süreç içerisinde kullanma planları ve/veya kullanılabilirlik analizleri yaptığı bir dönemdeyiz. Gün geçmiyor ki bir pazar araştırması yapılmasın bu konuda. Pazar araştırma şirketleri de bu alandaki talepleri görmüş olacaklar ki her hafta açık kaynak/özgür yazılım konulu yeni pazar araştırmaları ile çıkageliyorlar.

Elimde Forrester Research firmasının yaptığı “The Forrester Waveâ„¢: Open Source Projects, Q2 2006″ başlıklı bir araştırma var. Açık kaynak kodlu belirli projeleri -önceden belirlenen- “Evaluation Criteria- Değerlendirme Kriterleri” listesine göre değerlendirip, belirli başlıklarda puanlayıp, projeleri “mükemmellik” açısından sıralıyorlar. MySQL, Eclipse IDE, Apache HTTP Server, Apache Tomcat, JBoss Application Server, and PHP tahmin edebileceğimiz gibi alanlarında ilk sıraya yerleşme başarısını gösteren projeler. Asıl konumuz bu güzide projeler değil tabi ki, onların seçiminde kullanılan kriterler. Forrester Research firması analistlerinden Michael Goulde, bu araştırmayı yaparken şöyle bir “Evaluation Criteria – Değerlendirme Kriterleri” kullanmış :

criterias

Listeden de görüldüğü üzere bir projenin başarılı,mükemmel olabilmesi sadece o projenin teknik üstünlüğüne bağlı değil. Projeyi başarılı kılan bir çok parametre var. Üstelik bu parametreler birbirine de bağlı (tavuk-yumurta durumu).

Şimdi gelelim bu kriterler ile bugünlerde yeni sürümlerini çıkartan Pardus Ulusal Dağıtım* projesini değerlendirmeye.(Bu kriterler aslında uygulama ölçeğindeki projeler için hazırlanmış olmasına rağmen dağıtım ölçeğindeki projelere de rahatlıkla uygulanabilir.)

Bu değerlendirmeleri yaptıktan sonra Pardus projesinin özellikle sunucu versiyonu için de bazı tahminleri yapmamız da kolaylaşacaktır. Bir sonraki günlük girdimizde “ulusal dağıtım” sloganıyla yola çıkan, şimdilerde “Özgürlük için” diyerek yoluna devam eden bu projenin ne kadar yaygınlaşabileceğini, hangi oranda kabul göreceğini ve bu süreçteki dış gözlemlerimizi paylaşıyor olacağız. (Tabi yetiştirebilirsek…)

*Ne zaman Pardus projesi ile ilgili birşeyler okusam aklıma Tübitak değil, 1961 yılının Eskişehir cer atölyesi geliyor. Devrim”i yolda bırakan zihniyet, Pardus için ne derdi acaba? :)

Devrim_otomobili
Devrim I ve Devrim II

Okuyucu yorumları ( 3 yorum )

  1. Burkina Fasa Fiso Halk Cemahiriyesi » Pardus neden “Anadol STC”dir? 'nin yorumu:

    […] Sevgili Erkan Tekman, Erhan Ekici’nin son blog girdisine kıvrak bilek hareketleriyle son derece zekice bir cevap vermiÅŸe benziyor. […]

  2. Can 'nin yorumu:

    Bu girdinize ufak bir eleÅŸtirim olacak, Pardus’u 2005 yılından beri yakından takip eden biri olarak:

    Her proje kendi proje değerlendirme listesini hak eder.Hele ki büyüdükçe spesifikleşir.Genel anlamda bir değerlendirme soru listesi (14 maddelik kadar dar) sadece şirket içi genel bakış için yapılabilir ki o da pek çok proje içinde önem ve değerlendirme açısından.

    Pardus iyidir,kötüdür birÅŸey diyemem ama bence verilen soru listesiyle Pardus -ya da baÅŸka “büyük” bir projeyi hele de kitlesel fayda anlamında- deÄŸerlendirmek doÄŸru deÄŸil.

    Ha böyle bir “Evaluation Criteria” hazırlanabilir mi ? Evet olabilir ama bu kadar dar deÄŸil.

  3. ET’s R’n'R gumbo » Blog ArÅŸivi » STC-16, nam-ı diÄŸer "Spor Türk Canavarı" 'nin yorumu:

    […] yine prehistoryaya benden baÅŸladın hocam!” diyecek, ama gezegene otomobili ilk sokan oydu. (Erhan, Forrester Research’ün testini Pardus’a uygulamanı bekliyorum hala, biraz zor […]

Yorum yap