Python for S60

Kaç zamandır bakınıyordum “ara sıra uğraşabileceğim, ufak kodlar yazabileceğim birşeyler yapayım” diye. Sonunda aradığımı buldum sayılır. Epey zamandır programlama ile uğraşamıyordum zaten. Sonunda üzerinde bir şeyler yazabileceğim, hem açık kaynak kodlu olan hemde ilgimi çeken bir şey buldum: Python for S60. Açık kaynak lisanslı bir proje. S60 platformu için python ile uygulama geliştirme projesi. Henüz bakınma, inceleme aşamasındayım. Kısa bir süre sonra ufaktan birşeyler yapmaya başlayacağım sanırım. Projenin SourceForge”daki internet adresi ise şöyle: http://sourceforge.net/projects/pys60

Capabilities of Python for S60:

• GUI: Menu, Forms, Listboxes, Input fields, Dialogs, Notes
• Graphics: – color, font and style attributes, – direct-screen drawing, – displaying images
• Key-down and key-up events
• Sockets: TCP/IP, Bluetooth (RFCOMM, OBEX)
• Messaging (SMS)
• Networking (HTTP, FTP, …)
• Acess to file system, file reading, XML, RSS
• Acess to camera, telephone
• Acess to calendar, contacts, sysinfo
• Location (cell-id)
• Content handler
• Python extensions can be written in C++
• Make standalone applications
Meraklısı için okunabilecek güzel bir yazı ise burada.

++++++

Dünya kupasını İtalya aldı. Ama benim aklımda Zidane”ın rakibine yaptığı ve sonucunda kırmızı kart gördüğü çirkin hareket kaldı. Bir dünya kupası finali ile futbola veda etmek her futbolcuya nasip olmuyor ve bu fırsatı yakalamış muhteşem bir futbolcuya da böyle bir hareket yakışmıyor. Ne diyelim, olmadı “zizou”…

Okuyucu yorumları ( 5 yorum )

  1. umran 'nin yorumu:

    Italyancadan anladigi icin, agir tahrik bahanesiyle yine kimse zidane’a laf soyletmeyecek ama o kadar tecrubeli bir oyuncunun, bunu en azindan yan hakeme gostermesi gerekirdi. Kafa goluyle jubile yapamadim, bari bir kafa atayim dedi herhalde.

  2. bimemed 'nin yorumu:

    Sadece maddi anlamda başarıyı hedefleyen günümüz zihniyetini ne güzel yansıtmışsınız.
    Çok merak ediyorum yolda birisi durup dururken ana avrat küfretse sizlerin tavrı ne olurdu.
    Bravo Zidane’ a…
    Onurunu birinci sıraya koydu ve herkesin yapması gerekeni yaptı.
    Kendileri haricinde dünyada yaÅŸayan herkese ikinci sınıf insan muamelesi yapan ve günümüz Avrupa’ sında çok yaygın olan anlayışa da atılmıştır bu kafa.
    Bir çok baÅŸarı Zidane’ ın kariyerinde zaten fazlası ile bulunan deÄŸerler, o insan onurunun kariyerden daha önemli olduÄŸunu göstererek iyi bir örnek oldu.
    Günümüz zihniyetinde bunu anlayabilecek çok fazla insan çıkmayacaktır ama az sayıda da olsa anlayanlar varsa eğer bu gelecek için daha ümitli olmamızı sağlayacaktır.

  3. erhan 'nin yorumu:

    Olay maddi anlamda baÅŸarı ya da baÅŸarısızlık deÄŸil. Zidane’nin kafa atmasını “kariyerini düşünmedi, onurunu kurtardı” diye düşünüyorsak durum vahim. “Yolda birisi bana ana avrat küfür etse ne olur, ne yaparsınız?” diye sormuÅŸsunuz. Kesinlikle gidip kafa atmam, sadece acırım o kiÅŸiye. Ama kesinlikle ve kesinlikle “ÅŸiddet” kullanmam. Varsa yasal yolları kullanırım, yoksa sadece acırım o kiÅŸiye. “Yanlış” ve “ÅŸiddet” içeren bir hareketten kahraman yaratmaya çalışan anlayışı anlamakta zorlanıyorum. Kendisine hakaret edilen her insan “ÅŸiddet” kullanmaya kalkarsa sizce bunun sonu nereye varır? Ben söyleyeyim: Vandalizme varır sadece. Ama bunu anlamakta zorlanan kitleler alışılagelmiÅŸ davranışlar yerine en ufak “aykırı” bir davranış gördü mü, davranışın kendisinin doÄŸruluÄŸunu sorgulamak yerine “kariyerini düşünmedi, cesur davrandı” diyerek kahraman miti yaratmaya çalışıyorlar. Aykırılık insanca davranma erdemine uygun da olmamalı mı sizce?

  4. adige 'nin yorumu:

    Asıl konu baÅŸlığına deÄŸil de yazının sonuna iliÅŸtirdiÄŸiniz olaya yorum gelmesi beni konuyla ilgili birÅŸeyler karalamaya sevk etti. Öncelikle çok doÄŸru bir tercih yaptığınızı belirteyim. Python’un daha kapsamlı bir ÅŸekilde mobil dünyada ilerleyeceÄŸine inananlardanım. Biz pek farkında olmasak da yabancılar tarafından hakettiÄŸi deÄŸeri görüyor. Çalışmalarınız da baÅŸarılar dilerim..

  5. ceyranci 'nin yorumu:

    Bende sizin gibi PyS60 a yeni baÅŸladim.Çok hoÅŸuma gitti.Umarim iyi projeler çıkarırsınız.BaÅŸarılar…

Yorum yap